Anno 1792

Krijtmolen d’Admiraal

Nieuws 2013


Krijtmolen Concert

Het Meraintrio

Donderdag 31 oktober 2013 20:37

Graag wil ik uw aandacht vragen voor, die op 1 december a.s. een geweldig optreden zullen verzorgen in de Krijtmolen d’Admiraal in Amsterdam Noord.

De combinatie muziek en/in een historisch monument is zeer bijzonder te nomen. In “Merains Merry Mix” speelt het Meraintrio van alle programma’s hun favorieten: keltisch, klassiek, jazz, pop en kerst.

Het adres van de Krijtmolen d’Admiraal: Noordhollandschkanaaldijk 21, 1034 ZL Amsterdam. Met openbaar vervoer bereikbaar met bussen 391, 392, 394, 35 en 37.

Voor meer informatie: www.molenzaalkrijtmolen.nl

Het concert begint om 14.00 uur; een kaartje kost 15 euro, inclusief 1e kop koffie/thee.

Reserveren kan via a.noot@chello.nl ( beperkt aantal plaatsen , dus tijdig reserveren is aan te bevelen )

 

Kleur spat weer van de Krijtmolen af

Dinsdag 10 september 2013 20:51

Met hernieuwde trots staat Krijtmolen d’Admiraal langs het Noordhollandsch kanaal. Want de molen staat weer strak in de verf! De afgelopen weken hebben vaklieden van Molenmakerij Saendijck uit Zaandam driftig geschuurd en geschilderd. En het resultaat mag er zijn!

Vooral de kap wordt grondig aangepakt. Er kwamen diverse gebreken te voorschijn, zoals enkele rotte plekken in de wieken. Het was dus hoog tijd om er iets aan te doen! De plekken zijn hersteld voordat de verfkwast er over heen ging.

Dankzij vele bijdragen
Ook het stalen wiekenkruis en de askop zijn opnieuw geschilderd, in de oorspronkelijke kleuren. Één van de stellingdeuren wordt vervangen. Er is, kortom, sprake van een ingrijpende restauratiebeurt waardoor de molen weer voor een aantal jaren gevrijwaard is van verval. Dankzij uw giften, subsidies en sponsoring kon dit deel van het totale restauratieplan gefinancierd worden. Restauratie subsidies zijn ontvangen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gravin van Bylandt stichting.

Sfeervolle lokatie
De Krijtmolen is eigendom van een stichting. Bestuursleden en vrijwilligers zetten zich belangeloos in voor het behoud van dit bijzondere monument. Een deel van de inkomsten die hiervoor nodig zijn komt sinds kort uit de exploitatie van de molenzaal. Deze bijzondere, sfeervolle ruimte is onder de naam ‘ Molenzaal d’Admiraliteit’ een officiële trouwlokatie. Daarnaast is de molenzaal een uitstekende lokatie voor vergaderingen en zakelijke bijeenkomsten. Met molenaar Harm-Ydo Hilberdink als enthousiaste gastheer.

Kom kijken op 14 september
Op zaterdag 14 september a.s. kunt u ook zelf weer een gratis kijkje komen nemen. Tussen 10 en 15 uur is de molen geopend voor het publiek. U kunt dan met eigen ogen zien of de onderhoudsbeurt al helemaal af is, of dat er nog steeds aan gewerkt wordt!
Kijk ook op krijtmolen.nl als u meer wilt weten over de molen of over hoe u een bijdrage kunt geven.

Molen a.s. zaterdag weer open!

Zondag 2 juni 2013 11:53

Komende zaterdag, 8 juni, is Krijtmolen d’Admiraal in Amsterdam Noord weer open voor publiek. Tussen 10.00 en 15.00 uur is iedereen van harte welkom om de molen en de kleine tentoonstelling die er binnen is te bekijken. De entree is gratis.

Bij voldoende wind zal de molenaar in ieder geval de wieken laten draaien. Nog mooier is het als ook de molenstenen weer eens lekker kunnen draaien. Binnen is dat een mooi gezicht, en zeker ook een bijzonder geluid. Deze twee stenen wegen bij elkaar 5000 kilo. Ze malen nu alleen nog krijt. In de 18de en 19de eeuw werd er ook tras gemalen. Daar werd cement van gemaakt. Menig bouwwerk in Amsterdam is daarmee gemetseld.
In de molen zijn rondleiders aanwezig die er graag over vertellen.

Een bezoek aan de molen is een leerzaam en vooral ook leuk uitstapje met partner, kinderen, vrienden of familie. De molen ligt langs het Noordhollandsch kanaal, vlakbij het BovenIJ ziekenhuis.

De molen is gratis geopend van 10.00 tot 15.00 uur op de volgende zaterdagen,
8 juni, 13 juli, 10 augustus, 14 september, 12 oktober, 9 november, 14 december

Graag tot ziens op één of meer van deze data!

Muzikale molendagen
Zondag 5 mei 2013 11:47

Krijtmolen d’Admiraal is in het weekend van 11 en 12 mei voor iedereen gratis te bezichtigen. Op beide dagen van 10.00-17.00 uur. Aanleiding is de jaarlijkse Nationale Molendag die dat weekend plaatsvindt. Bijna alle authentieke molens in Nederland zijn voor deze gelegenheid opengesteld. De Krijtmolen is de enige windmolen in Amsterdam-Noord, gelegen naast kinderboerderij de Buiktuin aan het Noordhollandschkanaal ter hoogte van het BovenIJ-ziekenhuis.

Sinds dit jaar is de molen iedere 2e zaterdag van de maand open voor publiek. Maar met de molendagen is het extra feestelijk. Want op zondagmiddag 12 mei geeft Muziekvereniging Waterland uit Amsterdam Noord een concert, van 13-14 uur. Als het weer het toelaat, zal het optreden in de buitenlucht plaatsvinden.
Daarnaast hebben ook de buren van kinderboerderij de Buiktuin op deze zondag hun jaarlijkse meifeest, met rommelmarkt, loterij en kinderspelen. Een combinatiebezoek is dus dubbel de moeite waard!

Molen vers geschilderd

Vrijdag 12 april 2013

De buitenkant van de molen is afgelopen week geschilderd. Door een hele groep vrijwilligers, waaronder 4 Amerikanen. Deze activiteit was gepland in maart, tijdens de landelijke actie NLDoet. Alleen was op die dag het weer te slecht voor schilderwerkzaamheden. Gelukkig kon er snel een nieuwe datum gevonden worden. Daardoor is de molen weer voor een paar jaar beschermd tegen het Nederlandse weer!

 

 

 

 

 

 

 

 

Krijtmolen maandelijks open voor iedereen

Donderdag 21 februari 2013 21:31

Voortaan is Krijtmolen d’Admiraal in Amsterdam Noord iedere 2e zaterdag van de maand open voor publiek. Tussen 10.00 en 15.00 uur is iedereen dan van harte welkom om de molen en de kleine tentoonstelling die er binnen is te bekijken. Bij voldoende wind zal de molenaar de molen laten draaien. En er zijn enthousiaste vrijwilligers die een rondleiding kunnen geven. De entree is gratis.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de molen. Met veel foto’s en andere afbeeldingen wordt duidelijk hoe de molen werkt, wat zijn geschiedenis is en in welke producten er zoal krijt verwerkt wordt. Ook de omgeving krijgt aandacht. Want het verhaal van de molen is ook het verhaal van Buiksloot. Een dorp dat eeuwenlang klein was. In de afgelopen eeuw ging Buiksloot deel uitmaken van Amsterdam Noord, en dus van de grote stad. De omgeving veranderde drastisch. De molen is één van de gebouwen die nog herinnert aan hoe landelijk het hier was, tot pakweg 50 jaar geleden.

Een bezoek aan de molen is daarom een leerzaam en vooral ook leuk uitstapje met partner, kinderen, vrienden of familie.

De molen is gratis geopend van 10.00 tot 15.00 uur op de volgende zaterdagen, en tijdens de molendagen in mei ook op zondag:
9 maart, 13 april, 11 mei, zondag 12 mei, 8 juni, 13 juli, 10 augustus, 14 september, 12 oktober, 9 november, 14 december

Graag tot ziens op één of meer van deze data!

Feestelijke bijeenkomst groot succes

Ontvangst in stijl

Maandag 4 februari 2013 14:08

Ruim 100 genodigden genoten afgelopen zaterdag van een bijzonder sfeertje in de molen. Zij werden ontvangen door vrolijke steltlopers in klederdracht. Onder het genot van koffie met een taartje luisterden zij in de molenzaal naar de korte toespraken van Nico Salm (voorzitter molenbestuur), Kees Diepeveen (wethouder stadsdeel Noord) en Harm-Ydo Hilberdink (Molenaar).

Daarna verplaatste iedereen zich naar de maalruimte. Omdat wethouder Gehrels op het laatste moment verhinderd was, onthulde Esther Agricola (Directeur dienst Monumenten en Archeologie gemeente Amsterdam) met 7 gongslagen -en met assistentie van buurmeisje Sterre- 6 tentoonstellingsdoeken en 1 korte film, gemaakt door Edith Verhulst.
Met een molenbittertje werd vervolgens een toost uitgebracht. En na deze formaliteiten was het tijd voor een gezellige nazit met een broodje en naar keuze melk, sap of wijn. Het geheel werd omlijst met passende live muziek uit een ‘trekzak’.

De weergoden werkten voortreffelijk mee. De zon scheen, en de wind zorgde er voor dat niet alleen de wieken, maar ook de maalstenen geregeld in actie waren.
s’ Middags was de molen open voor iedereen. Hoewel het weer in de tussentijd was omgeslagen, wisten toch nog enkele tientallen bezoekers de weg naar de molen te vinden.

Bestuur en molenaar kijken met grote tevredenheid terug op een prima verlopen ‘molendag’.

Via onderstaande link is een kort fotoverslag in te zien.

Meer Informatie

Maalruimte maandelijks open voor publiek
Maandag 28 januari 2013 10:22

Op 2 februari van 14 – 16 uur is iedereen welkom om de maalruimte te bezoeken en de nieuwe tentoonstelling te bekijken. Dit is de eerste zaterdag dat de molen geopend is voor publiek. Daarna zal de molen iedere maand op een zaterdag open zijn. Met een nieuwe ploeg vrijwilligers kunnen Noordelingen, Amsterdammers en toeristen dan kennis maken met de krijtmolen en de bijzondere verhalen die aan de molen verbonden zijn.
Onder andere vanwege de restauratie zullen er de komende jaren ontwikkelingen blijven plaatsvinden. Daardoor wordt het interessant om een bezoek aan de molen af en toe te herhalen.

Geplaatst op: 30 maart 2017 door beheerder