Anno 1792

Krijtmolen d’Admiraal

Nieuws 2014

Molendagen komen er weer aan !

Muziek op molendag

Dinsdag 15 april 2014 

Op zaterdag 10 mei staat de molen als werkend monument centraal. Rondleidingen door de molenaar om 11.00, 14.00 en 16.00 uur . Wilt u de molen steunen door oude boeken te doneren dan kunt u die op deze zaterdag inleveren voor de boekenmarkt op zondag 11 mei.
Deze zondag is de molen ook open maar zijn er geen vaste rondleidingen wel zijn er rondleiders die u veel over de molen kunnen vertellen.
Die dag is er een speciale boekenmarkt waarvan de opbrengst geheel voor het onderhoud van de molen zal zijn.
Mocht u uw oren muzikaal willen laten verwennen dan bent u om 13.00 uur welkom in de molentuin voor een gratis concert van Muziekgezelschap WATERLAND.

 

 

 

Nico Papineau Salm vertrekt als voorzitter

Woensdag 2 april 2014 

Tijdens de bestuursvergadering van 27 maart is er afscheid genomen van onze voorzitter Nico Papineau Salm. Onder zijn voorzitterschap is er veel werk verzet en heeft de Krijtmolen een totale metamorfose ondergaan en is de molen weer op kaart gezet in Amsterdam-Noord en ver daarbuiten. Nico gaat zijn passie voor het molenbehoud zeker voortzetten in zijn functie als voorzitter van de vereniging ‘de Hollandse Molen’. Bestuur en molenaar wensen hem dan ook zeer veel succes en hopen Nico nog vaak op de molen te mogen ontvangen.
Het voorzitterschap voor de Krijtmolen is overgenomen door Mvr. Marianne Ringma.

Harde werkers op de molen

Ook de tuin wordt onderhanden genomen

Zaterdag 22 maart 2014

Vrijwilligers van de ABN/AMRO en IBM hebben tijdens NLDoet op 21 maart de molen weer een stap verder geholpen. Door het schoonmaken van het oude gereedschap kan de nieuwe werkplaats nu ingericht worden. En met het schoonmaken en onderhouden van de maalzolder, de tuin en de buitenkant van het schilderwerk, heeft de molen een grote voorjaarsbeurt ondergaan.
Daarmee is het nog prettiger geworden om bezoekers te ontvangen. Ook is het natuurlijk goed voor het onderhoud.
Fijn dat de ABN/AMRO heeft gekozen voor de molen dit jaar!

 

 

Een paar uurtjes actief voor de molen

Iedereen doet mee

Zondag 2 maart 2014 

Wilt u zelf een -eenmalig en actief- steentje bijdragen aan de instandhouding van de molen? Meldt u dan aan om een paar uurtjes mee te komen klussen tijdens NL doet op vrijdag 21 maart.

Het Oranje Fonds organiseert, samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken.

Kloppend hart
Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven. Het Oranje Fonds laat daarom met NLdoet zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. Daarnaast draagt NLdoet bij aan een goed imago van het vrijwilligerswerk. Ook laat NLdoet zien hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn.

 

Krijtmolen gaat terug in de tijd

Werkplaats in aanbouw

Zondag 2 maart 2014 

Op zaterdag 8 maart kunt u zelf zien hoe de Krijtmolen weer een beetje verder terug gaat in de tijd. Want er is nu een werkplaats gebouwd in de maalruimte! Deze werkplaats is onderdeel van het plan om de molen weer helemaal in de sfeer van ruim 100 jaar geleden te brengen. Een sfeer, waar iedereen van mee kan genieten!

De Krijtmolen is een levend monument. De afgelopen jaren is er al veel gebeurd in en om de molen. Zo is er een krijtschuur gebouwd. Daarin worden, net als vroeger, grote blokken kalksteen gedroogd. Dat is nodig voordat ze gemalen kunnen worden. Ook is de gekoppelde woning weer, naar hedendaagse eisen, bewoonbaar gemaakt. Hierdoor kan de molenaar er weer wonen en de molen veel vaker laten draaien. Afgelopen najaar is er een forse schilder- en onderhoudsbeurt uitgevoerd. Niet alleen ziet de molen er weer frisser uit, ook is het kwetsbare houtwerk weer voor jaren beschermd tegen de weersinvloeden.

Nu is het de beurt aan de maalruimte. Deze wordt de komende jaren volledig gerestaureerd. Hierdoor zal het maalproces weer volledig uitgevoerd kunnen worden. En bezoekers kunnen zien en ervaren hoe een fabriek –want dat is een molen eigenlijk- functioneerde voordat de industriële revolutie had plaatsgevonden.

 

Ramon Kailan treed op 23 februari 2014 om 14.30 uur

Dinsdag 14 januari 2014 

Ramon Kailan

Flamenco gitarist Ramon Kailani geeft een concert in de molenzaal van de Krijtmolen in het kader van: ‘de bijzondere plekken tour’, welke vanaf januari 2014 van start zal gaan.
Met deze tour presenteert Ramon zijn voorstelling: “Sevilla”. Met zijn
composities vertelt hij verhalen uit Sevilla. Daarin is ook de invloed
van de Arabische muziek die hij als kind mee kreeg te horen.

Tijdens deze tour zal Ramon gaan optreden op hele bijzondere plekken in
Nederland en België en in februari touren wij door Amsterdam.

Tijdens deze tour zal Ramon gaan optreden op hele bijzondere plekken in
Nederland en België en in februari touren wij door Amsterdam.

 

Molen a.s. zaterdag open voor iedereen

Donderdag 9 januari 2014 

Voor de eerste keer in 2014 zal de molen komende zaterdag geopend zijn voor publiek. Van 10.00 tot 15.00 uur bent u welkom om binnen te komen kijken in dit bijzondere, levende monument.
D’Admiraal is de enige, nog functionerende, krijt- en trasmolen ter wereld. En als de wind meewerkt, kunt u hem in bedrijf meemaken!

 

 

 

Provinciale subsidie van € 20.000

Gedeputeerde Elvira Sweet en 39 eigenaren/vertegenwoordigers van rijksmonumenten die in het Teylers Museum een subsidie kregen uitgereikt

Donderdag 2 januari 2014
molen uit handen van gedeputeerde Elvira Sweet een subsidiebeschikking ontvangen. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Teylers Museum in Haarlem. Hier waren ook 38 andere organisaties uit Noord-Holland aanwezig. Allemaal zijn zij verantwoordelijk voor de restauratie van cultureel erfgoed. Variërend van kerkorgels, musea, het aquarium van Artis en natuurlijk molens.
De Krijtmolen krijgt € 20.000 subsidie voor de uitvoering van de zo gewenste restauratie van o.a. de buil, de jacobsladder en de stelling. In totaal zal de restauratie € 70.000 gaan kosten. Met deze provinciale subsidie is een groot deel -maar nog steeds niet alles- van dit benodigde bedrag beschikbaar.

Geplaatst op: 30 maart 2017 door beheerder